Boleh Sertai Umno Jika Ingin Terus Dalam BN, Kata Bung Mokhtar

21 September, 2008 21:55 PM

BERNAMA

KOTA KINABALU, 21 Sept (Bernama) — Anggota Parlimen Kinabatangan Datuk Bung Mokhtar Radin hari ini berkata ruang untuk menjadi anggota Umno sentiasa terbuka kepada kaum bumiputera dari Parti Progresif Sabah (SAPP) yang meninggalkan parti itu, sekiranya mereka ingin meneruskan perjuangan di dalam Barisan Nasional (BN).

Bung yang juga Timbalan pengerusi Kelab Anggota Parlimen Barisan Nasional (BNBBC) berkata beliau cukup yakin walaupun Umno merupakan sebuah parti yang menjadi wadah perjuangan kaum Melayu, namun ia tetap mengamalkan konsep terbuka.

“Kami melihat perjuangan bumiputera melalui Umno adalah lebih baik. Ia tidak diskriminasi mana-mana anggota, termasuk anggota bukan Muslim iaitu daripada Kadazandusun juga sertai Umno, dan ada yang memegang jawatan ketua di peringkat bahagian, ketua wanita dan sebagainya,” katanya kepada pemberita selepas majlis berbuka puasa bersama media di sini, malam ini.

“Ini merupakan contoh yang menunjukkan bahawa Umno adalah pragmatik,” katanya semasa mengulas tindakan 2,000 anggota dari 15 cawangan SAPP yang beramai-ramai bertindak keluar dari parti itu di Sandakan baru-baru ini.

Katanya BN dapat melihat bahawa SAPP tidak bersatu hati kerana terdapat anggota dan pemimpin yang tidak bersetuju dengan tindakan Presiden SAPP Datuk Yong Teck Lee mengumumkan bahawa parti itu mengambil keputusan keluar dari BN pada 17 September lepas.

Bung Moktar juga percaya Yong membuat keputusan itu kerana terpedaya dengan janji-janji palsu yang ditaburkan oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Sebab itu saya melihat tindakan SAPP keluar dari BN tidak merugikan BN, sebaliknya merugikan anggota-anggota SAPP itu sendiri,” tambah beliau, sambil berkata tidak mudah bagi pembangkang mengambil alih kerajaan di peringkat persekutuan.

— BERNAMA

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s