Laporan polis terhadap Anwar

MALAYSIAKINI
Sep 24, 08 5:01pm
Barisan Bertindak Gombak yang diwakili beberapa pertubuhan kerajaan dan bukan kerajaan (NGO) dari daerah itu, hari ini membuat laporan polis terhadap Penasihat PKR, Datuk Seri
Anwar Ibrahim yang didakwa mengganggu-gugat kestabilan negara.

Laporan dibuat oleh Ketua Setiausahanya Mohd Mustafa Latiff di Balai Polis Batu 6, Gombak pada jam 10.35 pagi ini.

Mohd Mustafa yang ditemui pemberita selepas itu berkata, mereka membuat laporan polis untuk mendesak polis dan kerajaan agar menjalankan siasatan terhadap Anwar yang didakwa mereka telah mewujudkan pelbagai prasangka negatif rakyat terhadap kepimpinan kerajaan.

“Kami membuat laporan ini supaya polis dapat menjalankan siasatan yang sewajarnya ke atas beliau. Ini kerana kepimpinan Anwar bukan sahaja menganggu-gugat kestabilan negara, tetapi juga mengelirukan pemikiran rakyat dengan beberapa kenyataannya seperti isu ahli parlimen BN (Barisan Nasional) yang keluar parti… sedangkan perkara itu adalah tidak benar.

“Beliau (Anwar) seharusnya disiasat di bawah Akta Hasutan dan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana kenyataannya telah menimbulkan keresahan di kalangan rakyat terutamanya berhubung isu mengambil alih kerajaan,” katanya kepada pemberita di perkarangan balai polis itu hari ini, demikian menurut Bernama.

Terdahulu terdapat juga dakwaan mengenai pelabur asing yang menarik balik pelaburan di negara ini berikutan dakwaan Anwar, yang juga ahli parlimen Permatang Pauh, kononnya akan mengambil alih kerajaan daripada BN.

Tidak puashati

Seramai 20 anggota Barisan Bertindak Gombak berkumpul di hadapan balai polis itu sejak jam 10 pagi ini bagi menunjukkan rasa tidak puas hati terhadap tindak-tanduk Anwar sebagai pemimpin.

Mereka turut membawa kain rentang yang tertulis “Anwar Ibrahim pengacau Negara, Rakyat dan Pembohong Besar” serta “Tangkap Anwar Ibrahim”.

Sementara itu, di Seremban, Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hasan menyifatkan dakwaan Anwar yang mempunyai senarai nama ahli Parlimen BN yang telah menyertai partinya sebagai muslihat semata-mata.

Beliau berkata kalau benar sudah tentu Anwar sudah berjumpa dengan Yang di-Pertuan Agong untuk menubuhkan kerajaan.

“Kalau betul sudah ada perundingan di antara Anwar dengan perdana menteri, mengapa nak buat kenyataan pada media asing…sepatutnya, panggil sahaja wartawan tempatan ke Parlimen dan buat kenyataan serta dedahkan senarai nama itu,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat exco negeri hari ini.

Mohamad yang melabelkan Anwar sebagai “Tukang Karut” disebabkan kegagalan ketua pembangkang itu untuk mengambil alih kerajaan pada 16 September lalu seperti yang disasarkan, yakin jika senarai nama itu ditunjukkan kepada Yang di-Pertuan Agong, baginda akan menyiasat perkara itu untuk membolehkan pertukaran kerajaan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s