Hakim letak jawatan

http://www.utusan.com.my/

Oleh Amirah Amaly Syafaat

KUALA LUMPUR 30 Okt. – Hakim Mahkamah Tinggi Sibu, Datuk Ian Chin Hong Chong (gambar ), yang pernah mendakwa hakim-hakim diugut pecat jika tidak membuat keputusan memihak kepada kerajaan, meletak jawatan berkuat kuasa 1 Disember ini.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator T. Murugiah berkata, hakim itu telah menghantar surat peletakan jawatan kepada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin pada 16 Julai lalu.

‘‘Beliau kini bercuti bermula 21 Ogos hingga 30 November,” katanya ketika menjawab soalan Chua Tian Chang (PKR-Batu) pada sidang Dewan Rakyat di sini hari ini.

Ekoran itu, Murugiah berkata, tidak timbul keperluan untuk kerajaan menyiasat dakwaan hakim tersebut.

Menjawab soalan asal Datuk Mukhriz Mahathir (BN-Jerlun), beliau berkata, kerajaan tidak berhasrat untuk membuat representasi kepada Yang di-Pertuan Agong supaya Chin dihadapkan ke tribunal.

Pada 11 Jun lalu, ketika mengendalikan satu kes pertikaian berkaitan pilihan raya umum Mac lepas, Chin membuat dakwaan kononnya bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad pernah mengugut menggunakan tribunal khas untuk menyingkirkan hakim yang membuat keputusan tidak menyebelahi kerajaan dalam satu persidangan pada 1997.

Dr. Mahathir bagaimanapun menafikan dakwaan itu dan menyangkal yang beliau mengarahkan hakim-hakim menghadiri kem bina semangat bagi menjalani indoktrinasi prokerajaan.

Bekas Perdana Menteri itu bagaimanapun mengakui agensi kerajaan ada menganjurkan kursus Biro Tata Negara, yang mana para penceramah akan menerangkan tentang sistem politik Malaysia dengan merujuk kepada etika, nilai-nilai moral dan sistem demokrasi.

Dr. Mahathir kemudian mencadangkan kerajaan menubuhkan tribunal khas bagi menyiasat salah laku hakim tersebut.

Beliau mendakwa, Chin secara jelas melanggar etika kehakiman pada 1999 ketika mengendalikan kes di Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu membabitkan syarikat seorang ahli perniagaan terkenal, yang mempunyai kaitan dengan bapa dan saudara lelakinya.

Ekoran itu pada 27 Jun lalu, Pengerusi DAP, Karpal Singh menggesa kerajaan mengambil tindakan terhadap hakim berkenaan sekiranya dakwaan Dr. Mahathir itu mempunyai merit.

Menjawab soalan tambahan Mukhriz mengenai jawatankuasa pemantau bagi menjaga tatasusila hakim-hakim, Murugiah berkata, Suruhanjaya Kehakiman yang akan diwujudkan tidak lama lagi bakal mengawasi dan membuat pemantauan perkara itu.

Selain itu, katanya, Perkara 125(3) Perlembagaan juga secara jelas memperuntukkan sesuatu tindakan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s