Tiga didakwa rasuah

 


Junaidi Abdul Hamid didakwa memberikan RM200 kepada Noranizah Abd. Hamid di Coffee House, Tingkat 1, Hotel Grand Season di Kuala Lumpur pada pukul 8 malam, 13 September 2008.
Johari Ibrahim didakwa memberi suapan wang tunai RM200 kepada Nadiah Roslan di Institut Latihan Perindustrian (ILP) Selandar, kira-kira pukul 12 tengah hari, 1 November lalu.
Azman Noh didakwa memberi RM300 kepada Davad @ Daud Parman di sebuah rumah beralamat No. 10A, Kampung Sungai Ramai, Ayer Tawar pada pukul 12 malam, 11 Oktober 2008.


KUALA LUMPUR 22 Jan. – Tiga termasuk dua pemimpin UMNO dihadapkan ke mahkamah hari ini atas dakwaan rasuah pada pemilihan peringkat bahagian parti itu tahun lalu.

Ketiga-tiga mereka dituduh memberi suapan wang tunai bagi mendapatkan undi pada pemilihan tersebut.

Di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini seorang guru penolong kanan mengaku tidak bersalah atas tuduhan memberi rasuah RM400 kepada dua ahli parti itu bagi pemilihan ketua dan timbalan ketua UMNO bahagian Raub pada September tahun lalu.

Junaidi Abdul Hamid, 45, yang juga ahli UMNO bahagian itu didakwa melakukan perbuatan itu dengan memberikan RM200 kepada Noranizah Abd. Hamid yang juga adik iparnya di Coffee House, Tingkat 1, Hotel Grand Season di sini pada pukul 8 malam, 13 September 2008.

Wang itu dikatakan sebagai dorongan agar Noranizah mengundi Datuk Mustafar Kamal Ab. Hamid sebagai Ketua dan Datuk Abdullah Bakar sebagai Timbalan Ketua UMNO Bahagian Raub.

Junaidi turut didakwa merasuah Adnan Samad sebanyak RM200 atas tujuan yang sama di hotel berkenaan.

Hakim Rosbiahanim Arifin membenarkan tertuduh dibebaskan dengan ikat jamin RM10,000 bagi kedua-dua pertuduhan dengan seorang penjamin.

Beliau menetapkan 23 Mac ini untuk sebutan semula kes itu.

Di Ipoh, seorang kontraktor yang juga Naib Ketua UMNO bahagian Beruas, Azman Noh, 42, juga mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen atas tuduhan memberi rasuah RM300 kepada seorang ahli UMNO pada pemilihan Bahagian Beruas, Oktober tahun lalu.

Dia didakwa melakukan perbuatan itu dengan memberi RM300 kepada Davad @ Daud Parman di sebuah rumah beralamat No. 10A, Kampung Sungai Ramai, Ayer Tawar pada pukul 12 malam, 11 Oktober 2008.

Azman dituduh memberikan wang itu sebagai dorongan kepada Daud supaya mengundinya untuk jawatan Naib Ketua UMNO Bahagian Beruas, Abd Manaf Hashim bagi jawatan Ketua UMNO Bahagian Beruas dan Azhar Ahmad bagi jawatan Timbalan Ketua UMNO Bahagian Beruas pada pemilihan yang berlangsung 12 Oktober 2008.

Azman yang mengaku tidak bersalah dibebaskan dengan ikat jamin RM6,000 oleh seorang penjamin dan kesnya akan dibicarakan dari 1 hingga 3 Jun depan.

Sementara di Melaka, Ketua UMNO cawangan Panchor, Alor Gajah, Johari Ibrahim dihadapkan ke Mahkamah Sesyen kerana dituduh memberi rasuah sebanyak RM200 kepada salah seorang perwakilan parti itu.

Johari, 46, yang juga Ahli Jawatankuasa UMNO bahagian Alor Gajah didakwa memberi suapan wang tunai RM200 kepada Nadiah Roslan di Institut Latihan Perindustrian (ILP) Selandar, kira-kira pukul 12 tengah hari, 1 November lalu.

Tertuduh didakwa melakukan per buatan itu sebagai dorongan kepada Nadiah untuk mengundi calon ketua bahagian Alor Gajah, Datuk Abdul Kadir Daud.

Johari juga mengaku tidak bersalah dan mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM5,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan perbicaraan mulai 18 Mei ini.

http://www.utusan.com.my/

Advertisements

2 responses to “Tiga didakwa rasuah

  1. Salam tuan, swajarnya lbh drpd 3 org ni lg…memang ramai!
    blog ini sudh dmsukkn dlm bloglist sy, mohon dtg ziarah & senaraikn utk bloglist di sini. Tk

  2. Rasuah itu busuk. Manusia yang beri dan terima rasuah lebih dari busuk!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s