Kes Nizar: Ganti hakim baru -Utusan

Kes Nizar: Ganti hakim baru

 

 

KUALA LUMPUR 20 Feb. – Ganti hakim baru lebih wajar.
Bagi pengamal undang-undang, itu lebih baik daripada membiarkan prasangka dan persepsi menyelubungi kedudukan Pesuruhjaya Kehakiman, Mohamad Ariff Md. Yusof.

Walaupun peguam yang mewakili pemohon, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin menggangap tidak timbul ancaman berat sebelah sekiranya Mohamad Ariff terus mendengar kes itu.

Namun, Persatuan Peguam Muslim Malaysia berpendapat, langkah itu adalah pilihan yang sebaik-baiknya untuk kepentingan semua pihak.

Presidennya, Tan Sri Abu Zahar Ujang berkata, sebab itu seeloknya awal-awal lagi, badan kehakiman menggantikan Mohamad Ariff dengan hakim lain yang difikirkan lebih sesuai.

Kata beliau, ini bagi memastikan kes permohonan Mohammad Nizar bagi mendapatkan deklarasi mahkamah bahawa beliau masih Menteri Besar Perak yang sah berjalan tanpa menimbulkan sebarang prasangka.

”Itu sebaik-baiknya. Dalam kes ini, saya mengalu-alukan tindakan Mohamad Ariff mendedahkan penglibatannya dengan parti politik yang berkenaan. Ini menunjukkan badan kehakiman kita ikhlas dan telus.

”Ia tindakan yang amat rasional dan boleh diberi penghormatan. Ia terbaik untuk dirinya bagi mengelakkan salah anggapan, prasangka dan sebagainya.

”Saya amat alu-alukan dan kalau hakim yang ada kepentingan awal- awal buat pengumuman menarik diri seperti Mohamad Ariff, ia baik untuk badan kehakiman kita,” katanya ketika dihubungiUtusan Malaysia di sini hari ini.

Mohamad Ariff kelmarin semasa sebutan kes berkenaan mendedahkan bahawa beliau pernah menjadi penasihat undang-undang kepada Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Mohamad Ariff yang baru dilantik sebagai Pesuruhjaya Kehakiman pada 15 September tahun lalu juga pernah bertanding sebagai calon Pas pada Pilihan Raya Umum 2004 bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kawasan Kota Damansara di Selangor.

Pendedahan itu dibuat Mohamad Ariff sendiri bagi pertimbangan sama ada beliau patut menarik diri mendengar kes itu atau sebaliknya, merupakan antara tiga perkara yang ditimbulkan dalam kes itu hari ini.

Bagaimanapun, peguam Mohammad Nizar, Sulaiman Abdullah menegaskan sebaliknya iaitu pada beliau, tidak timbul ancaman berat sebelah sekiranya Mohamad Ariff mendengar kes itu.

Sementara itu, pakar undang-undang yang juga Profesor Tamu universiti Teknologi Malaysia (UTM), Prof. Salleh Buang turut bersetuju sekiranya Mohamad. Ariff digantikan dengan hakim yang lain.

Kata beliau, ini untuk mengelakkan sebarang persepsi yang beliau mungkin akan bertindak secara bias kerana penglibatannya sebelum ini dengan pihak pemohon di dalam kes tersebut.

”Sebab itu saya percaya Ketua Hakim Negara akan bertindak menggantikan Mohamad Ariff dengan hakim lain.

”Lagipun situasi ini bukan luar biasa, ia pernah berlaku. Apabila hakim merasakan dirinya berada dalam ‘konflik kepentingan’ dengan mana-mana pihak dalam kes itu, maka mereka akan menawarkan bagi menarik diri awal-awal lagi.

”Jadi eloklah pendedahan Mohamad Ariff itu. Beliau bukan tak boleh kendalikan tetapi sebaiknya digantikan, itu yang lebih praktikal pada saya kerana persepsi itu penting,” jelasnya.

 

 http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0221&pub=Utusan_Malaysia&sec=Mahkamah&pg=ma_01.htm

Advertisements

2 responses to “Kes Nizar: Ganti hakim baru -Utusan

  1. itu lah sebaik2 nye.tapi ini mungkin jadi bantahan dari pehak nizar.sbb mereka mahu hakim dari orang2 mereka.kalau org lain menjadi hakim mungkin hakim itu ditunduh sebagai boneka BN,tau tau je lah puak sebelah sana tu.diri mereka je yg betol walaupon salah.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s