Majlis Perundingan Antara Agama : Shabudin ada bukti-Utusan

BUKIT MERTAJAM 24 Feb. – Yang Dipertua Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP), Shabudin Yahaya bertegas mempunyai bukti untuk menyokong kenyataannya mengenai penubuhan Majlis Perundingan Silaturahim Antara Agama oleh kerajaan negeri.

Beliau berkata, ucapannya pada satu majlis di Sungai Dua, Nibong Tebal kelmarin yang disiarkan Utusan Malaysia hari ini adalah berasas dan mempunyai bukti kukuh.

Menurutnya, siasatan dalaman pengurusan MAINPP mendapati penubuhan majlis itu memang wujud dan dipengerusikan oleh Ketua Menteri sendiri adalah benar.

“Saya tidak mereka-reka cerita. Apa yang saya telah ucapkan dan nyatakan adalah berdasarkan bukti yang ada malah disiarkan dalam akhbar-

akhbar.

“Jika majlis itu tidak ada (tidak wujud) mengapa ada pemimpin agama lain yang memberi respons kepada Majlis Agama sedangkan bagi membincangkan tentang agama Islam, kita telah ada majlis-majlis agama,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis Pelancaran dan Penyerahan Inden Kerja Membaik Pulih, Menaik taraf dan Membeli Peralatan untuk 28 masjid dan 46 surau di kawasan Parlimen Permatang Pauh.

Seramai 52 kontraktor menerima inden atau surat kuasa pelaksanaan masjid dan surau yang dijangka siap sepenuhnya selewat-lewatnya 30 Jun depan.

Shabudin mengulas hasrat Ketua Menteri, Lim Guan Eng untuk mengambil tindakan saman terhadap akhbar Utusan Malaysia yang menyiarkan kenyataan beliau hari ini.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permatang Berangan, Tasek Gelugor, berkata, selepas Pilihan Raya Umum Ke-12 tahun lalu, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang ada membuat kenyataan bersetuju dengan penubuhan majlis tersebut selepas kunjungannya ke Pulau Pinang.

“Nah, sekarang jika majlis itu tidak jadi ditubuhkan, mengapa Pengerusinya berdiam diri sahaja?

“Jadi, adalah lebih baik kita berjaga-jaga kerana waktu itu, semua orang tidak begitu prihatin tentang penubuhan majlis berkenaan,” ujarnya.

Beliau menambah, MAINPP sedang mengumpulkan semua nama pemimpin agama yang dicadangkan untuk duduk di dalam jawatankuasa Majlis Perundingan Silaturahim Antara Agama sebagai antara bukti bahawa majlis tersebut wujud.

Katanya, MAINPP tidak pernah menganggotai majlis tersebut dan tidak mahu mana-mana orang Islam menyertainya.

“Kita tidak pernah menyekat perkembangan agama lain selagi ia tidak bertentangan dengan budaya dan agama kita.

“Sekarang Islam mempunyai keistimewaan ‘duduk’ di hadapan. Dalam perundingan itu, kita duduk dan agama-agama lain pun ada sekali buat keputusan untuk semua, apakah keistimewaannya Islam?” soalnya.

http://www.utusan.com.my/

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s