Kredibiliti Pejabat Peguam Negara akan terjejas-Utusan Malaysia

 

KUALA LUMPUR 26 Feb. – Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi menegaskan kredibiliti Pejabat Peguam Negara akan mula dipersoalkan oleh orang ramai jika pendakwaan masih tidak diambil ke atas Pengerusi DAP Karpal Singh di atas pelbagai kenyataan dan perbuatannya selama ini.

Beliau menegaskan, tindakan Karpal mempersoalkan hak Tuanku Sultan Perak yang termaktub dalam undang-undang tubuh negeri Perak adalah salah.

Menurut Zahid, baginda berhak melantik Menteri Besar dan berhak melucutkan Menteri Besar selain berhak membubarkan Dewan Undangan Negeri Perak kerana hak-hak raja ini tidak boleh dipertikaikan kerana ia terkandung dalam perlembagaan negeri.

“Jika Pejabat Peguam Negara tidak ambil tindakan undang-undang terhadap Karpal Singh, maka kredibiliti Pejabat Peguam Negara akan dipertikaikan oleh ramai orang terutama apabila beliau menyentuh tentang hak raja-raja Melayu,” katanya

Beliau menegaskan demikian ketika ditanya mengenai Pejabat Peguam Negara yang dilihat seolah-olah tidak berani untuk mendakwa Karpal selama ini.

Zahid berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan Seminar Takhrij Hadis Peringkat Kebangsaan 2009 serta Pelancaran Permuafakatan Alumni Timur Tengah dan Alumni Pengajian Islam Malaysia.

Beliau yang Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perak mengulas penyerahan kertas siasatan berhubung 97 laporan polis yang dibuat terhadap Karpal ke Pejabat Peguam Negara, minggu lalu.

Polis telah membuat cadangan kepada Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail supaya kes itu didakwa mengikut Akta Hasutan 1948.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata, pihaknya kini dalam peringkat perbincangan dengan Peguam Negara berhubung kertas siasatan dan cadangan tersebut.

Mengulas isu penubuhan Majlis Silaturahim Antara Agama di Pulau Pinang, Zahid berkata, beliau akan menemui Ketua Menterinya, Lim Guan Eng dan dan juga Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) Shabudin Yahaya minggu depan.

 

http://www.utusan.com.my

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s