Utusan Melayu serah writ saman terhadap Teresa Kok-Utusan Malaysia

 

KUALA LUMPUR 27 Feb. – Utusan Melayu (M) Bhd. hari ini telah menyerahkan writ saman dan pernyataan tuntutan terhadap Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok Suh Sim kerana didakwa mengeluarkan pernyataan fitnah terhadap akhbar Utusan Malaysia.

Ia berikutan dakwaan Teresa bahawa Utusan Malaysia telah ‘memutar-belitkan’ pernyataan-pernyataan beliau berkenaan makanan yang disajikan kepadanya semasa berada dalam tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada tahun lalu.

Menurut kenyataan Utusan Melayu, syarikat penerbitan akhbar itu selaku plaintif melalui firma guaman Tetuan Shafee & Co. telah menyerahkan writ saman dan pernyataan tuntutan itu kepada Teresa melalui firma guaman, Tetuan S.N. Nair & Partners.

Kenyataan tersebut menyatakan, pernyataan-pernyataan fitnah Teresa itu telah dibuat pada 22 September 2008 dan ia telah diterbitkan oleh media-media tempatan serta blog beliau sendiri.

Dalam saman tersebut, plaintif menuntut perintah supaya defendan mengeluarkan artikel-artikel, perkataan, petikan atau komen yang berunsur fitnah daripada laman blog dan laman web tersebut.

Plaintif juga menuntut perintah injunksi menghalang pihak defendan sama ada melalui dirinya sendiri, ejen atau pekerja-pekerjanya daripada membuat dan menerbitkan selanjutnya menyebabkan penerbitan perkataan-perkataan fitnah itu atau yang serupa dengannya terhadap plaintif.

Turut dituntut ialah ganti rugi am, khas, tambahan dan punitif serta faedah bagi ganti rugi yang diberikan selain daripada kos dan lain-lain relif.

 

http://www.utusan.com.my

Advertisements

2 responses to “Utusan Melayu serah writ saman terhadap Teresa Kok-Utusan Malaysia

  1. kenapa la jadi macam ni

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s