BN Umum Calon Manik Urai Ahad Ini ~ Bernama

KUALA LUMPUR, 24 Jun (Bernama) — Barisan Nasional akan mengumumkan calon pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Manik Urai, Kelantan pada Ahad ini, kata presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak.

Najib berkata pengumuman akan dibuat oleh timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin di Manik Urai.

“Kita telah mendengar taklimat daripada Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan Datuk Mustapa (Mohamed) dan pandangan daripada sayap Wanita, Pemuda dan Puteri mengenai persiapan pilihan raya kecil,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Tertinggi Umno di Menara Dato’ Onn, di sini.

Kerusi DUN Manik Urai kosong setelah penyandangnya Ismail Yaacob, 60, daripada PAS meninggal dunia pada 22 Mei lepas akibat serangan jantung.

Suruhanjaya Pilihan Raya mengumumkan 6 Julai sebagai hari penamaan calon dan jika ada pertandingan, pengundian ditetapkan pada 14 Julai.

Mengenai isu Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI), Najib berkata MT telah diberi taklimat terperinci mengenai perkara itu oleh Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran.

“MT mengambil maklum tentang pelaksanaan PPSMI dan kesannya daripada segi pencapaian terutama sekali dalam mata pelajaran Sains dan Matematik.

“Apakah opsyen yang ada untuk menentukan sama ada dasar ini nak diteruskan ataupun nak dilakukan rombakan dan kajian semula,” kata Najib yang juga Perdana Menteri.

Najib berkata MT juga telah memberikan pandangan dan cadangan kepada Kementerian Pelajaran untuk diperhalusi.

Setelah diteliti, beliau berkata pandangan berhubung PPSMI akan dibentangkan dalam mesyuarat Jemaah Menteri dan keputusan mengenainya akan diumum Muhyiddin tidak lama lagi.

BERNAMA

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s