Pewaris, 10 NGO Melayu ke Istana Negara sokong ISA ~ Utusan Malaysia

KUALA LUMPUR 22 Julai – Majlis Permuafakatan Ummah (Pewaris) bersama 10 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Melayu yang menyokong Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) akan berarak ke Istana Negara seperti kumpulan penentang akta itu, Gerakan Mansuh ISA (GMI) pada 1 Ogos ini.

Timbalan Presiden Pewaris, Rahimuddin Md. Harun berkata, NGO Melayu yang terlibat antaranya Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida) dan Gabungan Graduan Melayu Muda (GGMM).

Menurutnya, Pewaris bersama 10 NGO Melayu telah bermesyuarat mengenainya semalam dan memutuskan untuk mengumpulkan tandatangan di Dataran Merdeka sebagai tanda sokongan kepada pelaksanaan ISA.

“Kami akan berarak ke Dataran dari Pasar Seni mulai pukul 1 tengah hari selepas mengedarkan risalah kepada orang ramai di situ pada pukul 11.30 pagi.

“Kira-kira 3,000 penyokong akan berkumpul di Pasar Seni sebelum ke dataran untuk menurunkan tandatangan sokongan terhadap akta tersebut di atas kain rentang gergasi.

“Selepas itu, kami akan membawa kain rentang berarak ke Istana Negara bagi menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong supaya ISA dikekalkan,” kata kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

GMI hari ini memberitahu, gerakan itu bersama-sama dengan ahli sekretariat mansuh ISA akan menganjurkan satu perhimpunan ISA secara besar-besaran pada 1 Ogos nanti.

Pengerusinya, Syed Ibrahim Syed Noh berkata, dianggarkan 80,000 penyokong akan berkumpul bermula pukul 2 petang di perkarangan Masjid Negara dan stesen transit aliran ringan (LRT) Masjid Jamek serta Kompleks Sogo.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0723&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kota&pg=wk_08.htm

Advertisements

One response to “Pewaris, 10 NGO Melayu ke Istana Negara sokong ISA ~ Utusan Malaysia

  1. salam teman semua…
    minta tolong klik link dibawah….
    dari klik tersebut dapat jugak saya 10 sen…
    http://jutawanklik.com?a_aid=9420077a
    tolong yer… terima kasih

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s