Tarikh mengundi 11 Oktober – Utusan Malaysia

Oleh HASHNAN ABDULLAH
pengarang@utusan.com.my

PUTRAJAYA 14 Sept. – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan tarikh penamaan calon bagi Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Bagan Pinang pada 3 Oktober ini manakala 11 Oktober pula tarikh pengundian jika ada pertandingan.

Pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof berkata, berikutan itu pihaknya akan menggunakan daftar pemilih yang telah dikemaskinikan sehingga 4 September lalu yang mengandungi 13,664 pemilih berdaftar iaitu 9,060 pemilih biasa dan 4,604 pemilih pos.

”Tarikh mengundi bagi undi pos belum ditetapkan lagi tetapi seperti sebelum ini, ia akan dilaksanakan dua atau tiga hari sebelum tarikh pengundian sebenar.

”Kami akan memaklumkan tarikh mengundi bagi undi pos kepada parti-parti politik yang terlibat sekurang-kurangnya 24 jam sebelum ia dilaksanakan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat berhubung kedudukan kerusi DUN Bagan Pinang, Negeri Sembilan di sini hari ini.

Kerusi itu kosong ekoran kematian penyandangnya, Azman Mohammad Noor pada 4 September lalu akibat jangkitan dalam darah.

Pada pilihan raya umum tahun lalu, Azman, 54, yang mewakili Barisan Nasional (BN) menang dengan undi 6,430 menewaskan calon Pas, Ramli Ismail yang memperoleh 4,097 undi.

Abdul Aziz memberitahu, SPR akan menggunakan Dewan Majlis Perbandaran Port Dickson sebagai pusat penamaan calon dan penjumlahan rasmi undi.

Menurutnya, bagi urusan pengundian pos pula, proses pengeluaran dan pengiraan undi pos akan dibuat di Bilik Mesyuarat Pejabat Daerah Port Dickson.

”Pusat mengundi pula adalah sebanyak lapan buah melibatkan lapan sekolah dan 18 saluran mengundi,” katanya.

Katanya, SPR melantik Yang Dipertua Majlis Perbandaran Port Dickson, Abdul Wahab Shamsuddin sebagai pegawai pengurus pilihan raya kecil itu.

”SPR turut menubuhkan tiga Pasukan Penguat Kuasa Kempen Pilihan Raya yang bertanggungjawab memantau dan mengawal aktiviti calon sepanjang tempoh berkempen,” katanya.

Abdul Aziz mengingatkan parti politik yang bertanding supaya mematuhi subseksyen 26 (1), Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 berkenaan larangan berkempen pada hari mengundi.

”Sesiapa yang didapati melanggar subseksyen itu boleh disabitkan dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau didenda tidak melebihi RM5,000 atau keduanya sekali,” katanya.

http://www.utusan.com.my

Advertisements

One response to “Tarikh mengundi 11 Oktober – Utusan Malaysia

  1. Majlis Haul Prof. Dr. Sayyid Muhammad Ibn ‘Alwi Al-Maliki Al-Hasani
    Malam ni di Masjid Taman TAR lepas Maghrib http://pondokhabib.files.wordpress.com/2009/10/haul-sayyid-muhammad-alawi-di-rembau1.jpg

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s