SPRM digesa segera siasat pemilikan saham individu

Oleh HERMAN HAMID
herman@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 3 Dis. – Pihak berkuasa diminta mendedahkan status laporan berhubung pemilikan saham oleh beberapa individu termasuk Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali yang didakwa mencecah lebih RM8 juta.

Pendedahan itu perlu bagi memastikan ketelusan perjalanan kes tersebut selain berlaku adil kepada pengadu.

Bekas Setiausaha Sulit Datuk Seri Anwar Ibrahim, Anuar Shaari berkata, hingga ke hari ini tiada sebarang perkembangan dimaklumkan termasuklah sama ada siasatan berkenaan sudah dimulakan atau tidak.

Katanya, jika ada sekalipun ia hanyalah mengenai makluman yang kes tersebut kini dikendalikan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan itu pun berdasarkan laporan pihak media.

“Jadi, masuk hari ini sudah dua minggu lebih dan nampaknya tiada tindakan susulan diambil SPRM dan perkara ini secara peribadi mendatangkan kesusahan kepada saya selaku pengadu kerana rakyat nak tahu apakah tindakan susulan kes ini.

“Justeru saya menggesa SPRM menyegerakan siasatan demi memastikan ketelusan perjalanan kes ini memandangkan ia melibatkan nama-nama besar,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Ketika membuat laporan polis berhubung kes ini pada 17 November lalu, Anuar turut menyerahkan dokumen berkaitan dakwaan isu pemilikan saham oleh Azmin dan isterinya, Shamshidar Taharin yang dikatakan bernilai jutaan ringgit itu.

Dua hari selepas itu, SPRM dalam kenyataan akhbarnya mengesahkan telah menerima laporan daripada pihak polis berhubung kes tersebut dan akan mengambil tindakan sewajarnya

Sementara itu kata Anuar, oleh kerana tiada sebarang perkembangan dalam kes tersebut maka nama baik beliau selaku pengadu turut terjejas apabila sudah ada tuduhan liar dilemparkan ke atasnya.

Namun demikian, katanya, beliau tetap bertegas yang laporan ini dilakukan dengan hanya satu niat iaitu untuk mencari kebenaran dan desakan supaya siasatan disegerakan pun bukanlah untuk menghukum mana-mana pihak.

‘‘Sebaliknya saya serahkan kepada pihak berkuasa untuk jalankan tindakan selanjutnya. Cuma saya nak siasatan ini disegerakan kerana kita nak kebenaran.

‘‘Mungkin di pihak keluarga Anwar dan isterinya, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail juga mahu tahu kebenaran dokumen-dokumen tersebut yang menunjukkan saham-saham ini banyak dinamakan atas nama Azmin dan Shamsidar,’’ jelasnya.

Ditanya sama ada kes ini tidak dapat disegerakan kerana individu yang dikaitkan tidak berada dalam negara selepas laporan itu dibuat, Anuar berkata: “Mungkin.”

Katanya, sebab itu desakan ini dibuat kerana apa sekalipun, SPRM perlu memaklumkan status perkembangan siasatan kes walaupun diikutkan siasatan tidak perlu libat masa yang panjang kerana dokumen yang disertakan sudah lengkap.

‘‘Dokumen pemilikan saham bertarikh 1992 hingga 1994 itu menunjukkan Azmin selaku pegawai muda kerajaan boleh mempunyai wang untuk membeli saham bernilai jutaan ringgit. Maka, jika di situ ada penyelewengan kita minta siasat.

“Di sini saya tiada niat nak menghukum mana-mana pihak. Seperti rakyat Malaysia yang lain, saya juga ingin tahu kebenaran dan SPRM juga perlu bersikap adil kepada semua dengan bukan sahaja segera menyiasat kes libatkan UMNO tetapi juga PKR,” katanya.

http://utusan.com.my

Advertisements

2 responses to “SPRM digesa segera siasat pemilikan saham individu

  1. pulokkk

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s