Abdul Ariffahmi patut letak jawatan lebih awal – Mahfuz

KUALA LUMPUR 7 Dis. – Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK), Abdul Ariffahmi Abdul Rahman perlu melepaskan jawatannya lebih awal daripada tempoh tiga bulan yang diumumkan sebelum ini.

Sambil menyifatkan peletakan jawatan menantu Menteri Besar Kelantan itu bukan proses biasa, Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar berkata, langkah itu perlu bagi menepati semangat dan matlamat keputusan pimpinan Pas Pusat berhubung kedudukannya dalam PMBK.

”Sepatutnya disegerakan (peletakan jawatan) kerana roh dan semangat (permintaan Pas Pusat) adalah nak segera. Dia nak ambil tempoh tiga bulan, itu proses biasa dalam melepaskan jawatan tetapi (kena ingat), ini (kes) luar biasa.

”Keduanya kedudukan beliau selaku Ketua Pegawai Eksekutif tidak boleh disamakan dengan seorang kerani untuk lepaskan jawatan.

”Kerani kalau tiga bulan diperlukan untuk lepaskan jawatan, dia boleh datang kerja lagi kerana tak berikan apa-apa kesan tetapi CEO dia libatkan pembuat keputusan,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.

Abdul Ariffahmi meletakkan jawatan sebagai CEO PMBK berikutan pelbagai perkara termasuk persepsi dan tekanan berhubung dakwaan penyelewengan serta penyalahgunaan kuasa sejak dilantik ke jawatan itu, September lalu.

Bagaimanapun kontroversi berhubung kedudukan beliau tidak tamat dengan peletakan jawatan tersebut kerana ia hanya akan berkuat kuasa pada 25 Mac 2010.

Mahfuz berkata, adalah wajar Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menamakan seseorang bagi menjalankan tugas Ketua Pegawai Eksekutif PMBK sementara menanti tempoh peletakan jawatan menantunya berkuat kuasa.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena melihat tindakan yang paling baik bagi Abdul Ariffahmi adalah dengan bercuti sementara menanti peletakan jawatan beliau berkuat kuasa.

Dengan cara itu, katanya, dapat mengelakkan sebarang persepsi dan implikasi khususnya dari segi kewangan.

”Bagi saya tidak wajar seseorang CEO memberi notis (berhenti) tiga bulan sekiranya beliau terus menjalankan tugas termasuk membuat sebarang keputusan untuk PMBK.

”Bayar saja tiga bulan gaji tersebut dan dalam tempoh itu dia tidak boleh lagi buat apa-apa keputusan, malah sepatutnya perlu segera melepaskan jawatan. Bagi saya jika ikut etika korporat, seeloknya beliau menyegerakan (peletakan jawatan) atau ambil cuti tiga bulan.

”Dalam tempoh tiga bulan harus ada orang lain yang jalankan tugas itu. Menteri Besar sebagai penasihat boleh panggil lembaga penasihat untuk mendapatkan nasihat,” katanya.

Mahfuz berkata, pelantikan pemangku CEO perlu bagi memastikan Abdul Ariffahmi tidak membuat apa-apa keputusan terutamanya yang boleh memberi implikasi kewangan.

“Saya tidak kata beliau buat sesuatu, tetapi etika korporat perlu dihormati. Ia elok daripada timbul sesuatu yang tidak diingini.

“Perbadanan perlu ambil orang dalam untuk pangku jawatan itu, lepas itu buat audit dalam tempoh tiga bulan. Ini libatkan CEO bukan kerani atau budak pejabat yang tiada implikasi kerana mereka bukan boleh buat keputusan,” jelasnya.

Utusan Malaysia

Advertisements

One response to “Abdul Ariffahmi patut letak jawatan lebih awal – Mahfuz

  1. Tok Garu Niky Ajeh tahu ke tentang etika korporat?? Sebenar orang tua tu berat hati nak suruh menantu dia letak jawatan. Rugi bila dah letak jawatan, tak ada yang sudi nak taja haji VIP kepada Niky Ajeh dah. Hahahaha….

    PAS 4 all = Israel 4 all = Piss 2 all

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s