Zambry fail saman RM100 juta terhadap Wan Azizah, Suara Keadilan

KUALA LUMPUR 25 Feb. – Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir hari ini memfailkan saman RM100 juta terhadap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail dan tiga lagi berhubung dakwaan penerbitan satu artikel berbaur fitnah di akhbar bulanan parti itu, Suara Keadilan.

Artikel yang didakwa memfitnah Menteri Besar Perak itu bertajuk ‘Zambry Disyaki Pengganas – Gagal Masuk Ke Amerika Syarikat’ yang diterbitkan oleh akhbar parti pembangkang itu bagi edisi bertarikh 29 Disember 2009 hingga 5 Januari 2010.

Zambry selaku plaintif mendakwa, artikel tersebut sengaja direka bagi memburuk, mencemar dan mempersendakan reputasinya sebagai Menteri Besar Perak yang sah.

Writ saman tersebut difailkan melalui firma guaman, Tetuan Hafarizam Wan & Aisha Mubarak di Kaunter Pendaftaran Mahkamah Tinggi di sini.

Zambry yang diwakili oleh peguam, Firoz Hussein Jamaluddin menamakan Majlis Pimpinan Pusat parti itu, Wan Azizah dan Timbalan Presiden PKR, Dr. Syed Husin Ali yang juga editor Suara Keadilan sebagai defendan pertama dan kedua.

Penerbit akhbar bulanan tersebut, Pelita Koridor Sdn. Bhd. dan syarikat pencetak, Percetakan NPK Sdn. Bhd. turut dinamakan sebagai defendan ketiga dan keempat.

Menurut pernyataan tuntutan, plaintif yang juga Ketua UMNO Bahagian Lumut mendakwa, artikel tersebut mengandungi perkataan-perkataan fitnah, tidak berasas dan disiarkan dengan niat jahat.

Perkataan berunsur fitnah itu difahami bertujuan membawa maksud bahawa beliau merupakan seorang yang disyaki pengganas dan dihalang memasuki Amerika Syarikat kerana terlibat dalam aktiviti keganasan.

Zambry sebaliknya menegaskan, beliau tidak pernah dihalang memasuki Amerika Syarikat malahan telah dibenarkan memasuki negara itu dan diberi pengiktirafan yang sesuai dengan kedudukan beliau sebagai Menteri Besar Perak.

Katanya, lawatan beliau ke Amerika Syarikat mendapat liputan meluas media dan pihak defendan telah menyiarkan kata-kata berunsur fitnah itu dengan sengaja.

Beliau turut menyatakan, artikel tersebut sengaja dicetak dengan ketara di halaman utama belakang akhbar itu bagi menarik perhatian pembaca sekali gus mengakibatkan dirinya terpaksa menanggung malu.

Perkataan-perkataan yang digunakan dalam artikel itu juga jelas serius dan didakwa mendatangkan kesengsaraan terhadap plaintif dan keluarganya.

Menurut beliau lagi, penerbitan artikel itu telah melukakan perasaannya, mencemarkan reputasi awam, peribadi dan politiknya dengan begitu teruk serta telah terjerumus kepada skandal awam, kebencian dan penghinaan.

Oleh yang demikian, Zambry menuntut ganti rugi sebanyak RM100 juta termasuk ganti rugi teruk dan teladan.

Plaintif juga menuntut perintah injunksi bagi menghalang kesemua defendan dan ejen mereka daripada terus menyatakan atau menerbitkan artikel atau sebarang perkataan berbaur fitnah terhadapnya sama ada secara bertulis atau elektronik.

Turut dituntut ialah faedah sebanyak lapan peratus setahun atas jumlah ganti rugi yang akan diberikan dan lain-lain relif yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Pada 9 Februari lalu, Mahkamah Persekutuan melalui panel lima hakim diketuai Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Alauddin Mohd. Sheriff sebulat suara memutuskan bahawa jawatan Menteri Besar Perak yang sah adalah milik Zambry.

http://utusan.com.my/

One response to “Zambry fail saman RM100 juta terhadap Wan Azizah, Suara Keadilan

 1. Majlis Sambutan Maulid Kubro Nabi Besar Muhammad صلى الله عليه وآله وسلم ke -8 di Yayasan al-Jenderami
  InsyaALLAH, pihak Yayasan Al-Jenderami berserta kerjasama Madrasah Islamiah Al-Jenderami berhasrat menganjurkan Majlis Sambutan Maulid Kubro Nabi Besar Muhammad صلى الله عليه وآله وسلم ke -8 dan butir-butirnya adalah seperti berikut:

  Tema
  “Tradisi Salafussoleh Benteng Ahli Sunnah Wal Jamaah”

  Tarikh
  18hb – 20hb Rabi’ul Awal 1431
  Khamis, Jumaat dan Sabtu
  bersamaan
  4hb – 6hb Mac 2010

  Tempat
  Kompleks Yayasan Al-Jenderami, Kg Jenderam Hilir, 43800 Dengkil, Selangor Darul Ehsan

  Antara ulama-ulama yang dijangka hadir (sila klik pamplet dibawah untuk paparan lebih jelas)

  Tentatif Program (sila klik pamplet dibawah untuk lebih jelas)


  Untuk maklumat lebih lanjut sila hubungi saudara Faiz – 0123625192.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s