Orang Melayu perlu bersatu semula

Oleh SYUKRI SHAARI

pengarang@utusan.com.my

 

ABDUL Rahim Noor (duduk, tengah) dan Ibrahim Ali (tiga, kiri) bersama para pemimpin Perkasa selepas Persidangan Pertubuhan Pribumi Perkasa (Malaysia) di Kuala Lumpur, semalam. –UTUSAN/MOHD. NOOR AMIN

 

KUALA LUMPUR 26 Okt. – Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Rahim Noor mengingatkan orang Melayu supaya kembali bersatu untuk memastikan keselamatan negara sentiasa terjamin.

Katanya, penyatuan orang Melayu bukan sahaja menjamin keselamatan negara, malah ia juga akan memberi rahmat kepada kaum lain yang hidup bersama di negara ini.

“Orang Melayu perlu bersatu seperti mana ketika 1946 dahulu semasa membantah usaha untuk menubuhkan Malayan Union. Malah, kesatuan serta kesepakatan orang Melayu ketika itu juga yang menyebabkan ideologi pengganas komunis gagal meresap di negara ini.

“Ia (bersatu) merupakan asas kepada keamanan yang kita kecapi sepanjang 54 tahun negara merdeka. Kita sebagai rakyat dapat hidup dengan aman walaupun terdapat perbezaan bangsa serta agama, pembangunan negara turut berjalan lancar kerana keamanan ini.

“Jadi bersatulah. Hanya dengan bersatu, keselamatan kita akan terjamin dan negara sentiasa aman makmur,” katanya ketika menyampaikan ucapan perasmian Persidangan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) Kedua di sini, hari ini.

Dalam ucapannya, Abdul Rahim menekankan perspektif sejarah termasuk susur galur ancaman pengganas komunis sejak zaman sebelum negara mencapai kemerdekaan lagi.

Menurut Abdul Rahim, sebelum negara merdeka, orang Melayu berada dalam keadaan yang sangat ‘miskin’ dan mudah untuk diresapi dengan ideologi-ideologi negatif seperti fahaman komunis.

Katanya, ketika itu juga muncul gerakan hasil gabungan Parti Komunis Malaya (PKM) dengan golongan nasionalisme berhaluan kiri yang cuba mempengaruhi orang Melayu dalam usaha mereka untuk menubuhkan sebuah negara republik.

“Orang Melayu ketika itu ‘miskin’ dari segi ideologi, ilmu pengetahuan, apatah lagi ekonomi. Bagaimanapun, terdapat tiga perkara orang Melayu sangat ‘kaya’ ketika itu iaitu ketaatan kepada raja-raja, agama dan perpaduan sesama mereka.

“Kekayaan itulah yang menyebabkan puak-puak ini (PKM dan golongan nasionalisme berhaluan kiri) gagal dalam usaha mereka untuk menjadikan Tanah Melayu ketika itu sebagai sebuah negara republik.

“Jadi, dengan pelbagai cabaran yang dihadapi negara pada masa kini, orang Melayu perlu kembali kepada tiga kekayaan tersebut dan bersatulah semula demi masa depan rakyat serta negara,” jelasnya.

http://www.utusan.com.my/

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s