Pendirian UMNO melalui ucapan penggulungan presiden – Ku Nan

KUALA LUMPUR 21 Nov. – Parti-parti komponen Barisan Nasional (BN) tidak harus berasa tersinggung sekiranya terdapat isu-isu sensitif khususnya berkaitan kepentingan orang Melayu dibangkitkan oleh para perwakilan pada Perhimpunan Agung UMNO kali ini.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata, sebagai sebuah parti berasaskan kaum seperti mana MCA dan MIC, sudah tentu ada di kalangan perwakilan tidak terlepas membangkitkan isu-isu seumpama itu kerana sifatnya yang amat subjektif.

Sehubungan itu, beliau meminta parti-parti komponen tidak memberikan reaksi negatif jika ia berlaku kerana pendirian rasmi UMNO akan disampaikan melalui ucapan penggulungan oleh Presiden parti, Datuk Seri Najib Tun Razak pada hari akhir perhimpunan.

“Hakikatnya, kita ini adalah parti berasaskan kaum seperti mana MCA dan MIC. Kita juga tahu ketika MCA bersidang perkara yang serupa juga berlaku, tetapi tidak pula kita suarakan.

“Begitu juga sekiranya berlaku di dalam Perhimpunan Agung UMNO. Masalah atau perkara (mengenai kepentingan orang Melayu) kalau pun dibangkitkan, ia hanya untuk perwakilan dan ahli UMNO dan bukannya hendak menyinggung perasaan kaum lain,” katanya di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika memberi taklimat media mengenai persiapan Perhimpunan Agung UMNO Ke-62 yang akan bermula 29 November hingga 3 Disember ini.

Turut hadir Ketua Penerangan UMNO, Datuk Ahmad Maslan; Setiausaha Kerja UMNO, Datuk Abd. Rauf Yusoh serta penolong-penolong setiausaha sayap-sayap UMNO.

Tengku Adnan berkata, perkara sama juga berlaku ketika persidangan MIC, Gerakan dan PPP kerana itu adalah hak mereka.

“Kami tahu apa yang mereka katakan, namun persoalannya mengapa fokus mengenai perkara ini sering ditujukan kepada UMNO? Ini kerana UMNO terbuka,” katanya.

Pada sidang akhbar sama Tengku Adnan berkata, UMNO akan mengambil kira peringatan serta pandangan yang disuarakan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad dalam wawancara bersama Mingguan Malaysia, semalam.

“Sebagai bekas presiden, sudah tentu beliau tahu tentang perjalanan UMNO, tetapi kita juga ingin maklumkan bahawa Presiden baru, Datuk Seri (Najib Tun Razak) sedaya upaya cuba memperbaiki dan mengatasi setiap masalah yang timbul.

“Kita juga sedar bahawa UMNO seperti Tun (Dr. Mahathir) sebut merupakan payung kepada kaum lain. Kita akan berusaha untuk kekalkan peranan ini agar UMNO terus menjadi parti yang boleh diharapkan untuk menaungi mereka dan seterusnya memastikan masa depan anak-anak mereka serta negara ini terjamin,” katanya lagi.

http://www.utusan.com.my/

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s